2011. november 3., csütörtök

Puglia télen

Mielőtt belemennék a témába, szeretnélek emlékeztetni titeket, hogy november 15 és december 13 között szünetel az általam szervezett utaztatás.

És akkor lássuk mit lehet itt Dél-Olaszországban Karácsony környékén csinálni:
Az eddigi tapasztalataim alapján eleve a meleg (10-20 fok napközben) miatt, kicsit másfajta az itteni Karácsony, de a sok szokás és hagyomány ugyanúgy meghozza az ember kedvét az ünnepléshez. Az olaszok már nagyon korán december 6-án felállítják a karácsony fákat, és jászolokat. Itt sokszor nagyobb figyelmet is fordítanak az utóbbira. A lakásokban hatalmas terepasztalokkal találkozhatunk, és a sok sok háztartási boltban mindenütt megtaláljuk a különböző vallási figurákat, elemeket.
Én be kell valljam nem vagyok hívő, de nagyon élveztem a készítést, és a hangulatot amit a lakásunknak adott. Náluk a Szent este, az éjszakai misét jelenti. Ez még nem családi ünnep. Ilyenkor inkább a barátok ülnek össze egy közös ünneplésre, koccintásra. December 25 viszont az igazi karácsony, az ajándékok és ünnepi ebéd ideje.
Ennyit nagyon röviden a szokásokról.

Turistaként is sok sok látnivaló van ebben az időszakban.
Említettem a jászolt, itteni nevén Presepe. Minden településnek van külön Presepe-je. Szerencsére Grottaglie környékén több fajtát is megcsodálhatunk (dátumokat még nem tudok sajnos, ezeket folyamatosan fogom közölni a blogon, de a karácsonyi vásárok, és nem élő presepék ált. egy hónapon keresztül jan 8-ig megtekinthetőek):

Crispiano - egy csodás helyen, sziklák és barlangok közt berendezett élő Presepe.
Itt megtekinthetitek a tavalyi képeket.

Grottaglie - kb. egy hónapig nyitva tartó kerámiából készült jászolok kiállítása. Karácsony környékén le is fogják zárni a kerámia negyedet, ahol a kézművesek külön erre az alkalomra készítenek és mutatják be alkotásaikat. A várkertben gyerekek által eljátszott élő Presepét lehet majd megtekinteni (időpont később)

Massafra - karácsony az óvárosban - több érdekességet is magába foglal, mint a presepék utcája, karácsonyi vásár az óváros több pontján, valamint végigjárva a kijelölt útvonalat a télapó vagyis Babbo Natale székénél találhatjuk magunkat.




Lecce - papírmasé jászolok kiállítása, a város nagyon híres eme technikáról, egész évben bemutatókat láthatunk a bábúk készítéséről. tavaly az amfiteátrumot is berendezték, íme így nézett ki


Ez csak néhány város a sok közül. Nagyjából minden településen találkozhatunk karácsonyi vásárokkal és Presepe kiállításokkal. A továbbiakban, ahogy megtudom a dátumokat egyenként fogom közölni a programokat egyéb látnivalókat, nem csak a karácsonyi időszakra, hanem januárra vonatkozóan is.

A következő részben Matera (a Passio című film helyszínének) karácsonyi programját fogom feltenni a blogra.

Most még nagyon jó áron találtok repjegyet, így ha terveztetek utazást az ünnepek előtt, alatt, után, Puglia egy jó úticél lehet. (Arról nem is beszélve, hogy a nagy nézelődésben nem fagy majd le a lábujjatok :) ).
Az emaileimet a szünetelős időszak alatt is folyamatosan nézem, így bármikor írjatok nyugodtan!

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok, mi tavaly San Marzano di San Giuseppebe mentunk el elo jaszolt nezni, csak ajànlani tudom, nekem nagy èlmèny volt. Egy hatalmas erdos parkban van; barlanglakàsokkal,ott helyben sutik a kenyeret, friss tèsztàt, sult husit; bruschettat ès az elkészitett ételekkel, borokkal, egyèb finomsàgokkal kinàljàk az érdeklodoket. udv: Grèti

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Köszi Gréti az ötletet, ez is csak 20 percre van tőlünk, én Fragagnanóról hallottam még, de akkor lehet ez az, mert nagyon közel van a két hely egymáshoz.
    sok puszi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók a Crispianóban készített képek.Mintha Caravaggió festette volna némelyiket.
    Mary! Folyamatosan olvasom a nagyon érdekes híradásaidat,azt tervezzük, hogy május környékén el látogatunk Grottagliébe.Remélem, nem jön közbe semmi.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Marimama :)
    Nagyon örülök, hogy tetszik a blog, köszönöm a visszajelzést, ilyenkor mindig új erőre kapok. :)Várlak Titeket!

    VálaszTörlés