2011. október 28., péntek

Szieszta

Személyes tapasztalataim és az először ideutazóknak rémisztő szieszta árny és jó oldalai:
Tehát, több ismerős és már jó néhány  turista is érkezett ide hozzám Grottagliébe. Nyáron szerencsére a repülők délelőtt indulnak, így pont délután kettő körül érnek ide, ami itt a sziesztaidő csúcspontja. És megérkeztükkor mit látnak az ideutazók? "Hogy ebben a városban tuti nem lakik senki! Milyen helyre jöttem én? Sehol senki, a redőnyök lehúzva....hát ez izgi lesz." Persze próbálok én nyugtatni mindenkit, hogy ez csak a szieszta alatt van így, de magyar szemnek nehéz ezt feldolgozni. :) Nyáron ráadásul van hogy el is húzzák a délutáni pihit, mivel kint perzselő meleg van. Aztán 6 körül elkezdenek felbukkanni az emberek. Szépen lassan, körülbelül este kilencre megtelnek a terek is. Nyáron éjfélig mindenki kint van az utcán, idősek, gyerekesek, fiatalok...mindenki. Csak ilyenkor lehet kicsit levegőzni. Télen az itteni lakosok is hasonulnak a többi európaihoz, este 10-11 körül már mindenki bevackol a jó meleg lakásba.
Ami a boltokat illeti:
A boltok délelőtt 9-től 13-ig vannak nyitva. És itt jön a szieszta. Elvileg délután 5-kor kéne újra kinyitniuk, de sokszor ez elhúzódik fél 6-ra is. Így célszerű olyan időpontot belőni a vásárlásra, amikor már biztosak lehetünk, hogy nem megyünk potyára. Én este 7 és 8 körül szoktam próbálkozni. Zárni viszonylag későn este fél 9, 9 körül szoktak.
Ki szeretném emelni, hogy a szieszta mindenre és mindenkire vonatkozik. Tehát ne gondoljuk, hogy a nagy turistákkal teli városokban megkönyörülnek a kultúrára éhes látogatókon. Bezárnak a múzeumok, templomok és minden ami bezárható. :)
Az egyetlen menekülési lehetőség az evés. Az éttermek nyitva maradnak, hisz mire való a szieszta, ha nem arra, hogy legyen elég időnk enni és emészteni. Körülbelül délután 3-ig találjuk nyitva őket. Ezután ha jól teleettük magunkat, de az étterem zárni készül, kinyitnak a bárok és a fagyizók. Az olaszoknál ez a sorrend. Itt ha az étteremben nem ejtettük meg, segíthetünk gyomrunkon egy kávéval, vagy egy gyomorkeserűvel (nagyon finomak, és édesebbek, mint az unicum).
Így hát azt ajánlom mindenkinek vegye számításba ezt a röpke 4 órát, mert meg tudja keseríteni az utazásunkat, ha csak úgy szembe találjuk magunkat vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése