Utazás

Utazás repülővel:

2009 júliusa óta a WIZZ AIR nevű fapados légitársaság indít közvetlen járatokat Budapest és Bari közt. A repülőjegyet legalább 2 héttel, de inkább 1 hónappal az indulás előtt érdemes megvenni, hogy minél jobb árat fogjunk ki. Így a jegy ára körülbelül 50 és 100 Euró között lesz oda-vissza. Bari Palese Airport (BRI) néven szerepel a listában.

Utazás autóval:


Azoknak, akik autóval szeretnének jönni, több lehetőséget is tudok ajánlani. Ez az utazási mód főleg akkor éri meg ha más tájakat is be akarunk járni Olaszországban, ha már kénytelenek vagyunk átszelni. 

Akkor lássuk az útvonalakat:

Budapestről Szlovénia felé:
Székesfehérvár (M7) - Letenye - M70 - Ljubljana -Trieste - Velence(Venezia) - Bologna - Pescara - Bari - Taranto - Grottaglie

Budapestről Ausztria felé:
Bécs – Graz – Klagenfurt – Tarvisio – Udine – Velence - Bologna – Pescara – Bari

Budapestről Horvátországon át:
Mohács – Udvar – horvát határ átlépése – Osijek – bosnyák határ átlépése – Tjentiste – horvát határ átlépése – Dubrovnik – komp (kb 6 órát vesz igénybe) - Bari

A leggyorsabb lehetőség Szlovénián át jönni. Persze az útvonalat változtathatjuk. Én eddig mindenkinek azt ajánlottam, hogy megéri megállni 1-2 napra Toszkánában és Campania megyében (Nápoly és környéke).

Autópálya matrica

Az autópályák Olaszországban nem matricásak, mint nálunk, hanem kilométer-arányosak. Tehát belépéskor a kapunál egy kártyát kell kivenni a sorompó előtt (van úgy, hogy meg kell nyomni a nagy piros gombot ) kilépéskor pedig leadni a kártyát és fizetni. A fizető kapuknál többféle jelzés is van, ne menjünk  a Telepass feliratúhoz akkor sem ha mindig nyitva van és nincs sor, mert itt csak a speciális bérlettel rendelkezők mehetnek át (főleg kamionosok) . Aki el akarja kerülni a hosszú sorban állást és van hitelkártyája az választhatja a Viacard feliratú kaput, mert itt először a jegyet, majd a kártyát bedugva pillanatok alatt lezajlik a fizetés egy minimális felárral.
Több helyen vannak automata készpénzes fizető kapuk is, itt először a jegyet kéri az automata, majd kiírja az összeget, miután be kell dugni a papírpénzt, vagy bedobni az aprót (egy lenyitható fiókba), és aztán a visszajárót megvárni.