2012. február 21., kedd

Pénztárcakímélő kihagyhatatlan pugliai harapnivalók

Ha épp nagyon benne vagytok a városnézésben, és nincs kedvetek beülni egy étterembe; csak épp bekapnátok valamit amit el lehet majszolni menet közben, vagy egy padon tanyázva, akkor mindenképp próbáljátok ki az alábbi "gyors" kajákat:

Puccia
Leginkább félbevágott óriás pizzazsömlének hívnám, mivel pizzatésztából készül. A legtöbb helyen te választhatod ki, hogy mit tegyenek bele (paradicsom, sonka, mozzarella, csípős szalámi, gomba, saláta). Millió verziója létezik.
Kis segítség az étlap vagy árlap megértéséhez:
pomodoro - paradicsom
insalata - saláta
prosciutto cotto/crudo - főtt/füstölt (pármai) sonka
funghi sotto olio- gomba (olajban eltett)
melanzane sotto olio - padlizsán (olajban eltett)
salame piccante - csípős szalámi
zucchine - cukkini
insalata russa - francia saláta
patate fritte - sült krumpli
formaggio - sajt
Ezekből és még megannyi belevalóból lehet válogatni általában, nekem a rucola az első amit beletetetek.

Panzerotto:
Ez a finomság is pizzatésztából készül, nagyon egyszerű és laktató étel. Otthon is el lehet készíteni nagyon gyorsan (bolti pizzatésztával). A 20-30 cm átmérőjű pizza köröket megkenem paradicsomszósszal (melyet előre elkészítek, sóval, borssal, bazsalikommal), ráteszek 1-2 szelet gépsonkát, majd pár szelet mozzarellát. Ezután félbehajtom, és a széleit villával összenyomkodom, lezárom. Majd kisütöm olajban, de tetszés szerint sütőben is lehet. Én az olajos verziót jobban szeretem, mert így ropogósra sül a tészta.
Olaszul:
panzerotto fritto - olajban sült páncerotto (fonetikusan)
panzerotto al forno - sütőben sült panzerotto

Olcsón ki lehet jönni a minimarketekben és szendvicsezőkben (paninoteca-ban) kapható óriás szendvicsekből is.  Ezek a szendvicsek nincsenek előre legyártva. Minden kisboltban kérheted! Tehát ne ijedjetek meg, ha nem láttok előre csomagolt szendvicseket. Mindenkinek külön készítik el. Az összetevőkre elég rábökni. :)
Egy kis olaszóra, hogy eljussunk a bökdösésig:
Mi fai un panino? - Kérek egy szendvicset. (igazából azt jelenti, hogy csinálsz nekem egy szendvicset?-itt így beszélnek :) )
Come lo vuoi? - Milyet? (Hogyan szeretnéd?)
És itt lehet kezdeni sorolni a hozzávalókat. A mezzo sfilatino nevű kifli a legjobb hozzá. Ez elég nagy ahhoz, hogy ebédre is elég legyen. Egy fél bagettnek felel meg.

1 megjegyzés:

  1. Felhívnám a figyelmeteket a szavazásra, most nagyon úgy áll, hogy 10 napos turnusok lesznek nyáron. Még 9 napig lehet változtatni az eredményen!

    VálaszTörlés