2012. március 20., kedd

Puglia leghíresebb borai

Puglia, az olasz csizma sarka és sarkantyúja, egykor Európa borospincéjének számított. Innen származó borok kerültek a rómaiak, a longobardok, a spanyolok, a bourbonok és a normannok asztalára. Ez az ország legrégibb borvidéke, egyben a legnagyobb termelő is, az olasz borok körülbelül egyhatoda innen kerül ki, így világviszonylatban is benne van a TOP 10-ben. Őshonos szőlőik a negroamaro, aglianico, és a primitivo.

Primitivo:
Nagy, erőteljes bor, ugyanakkor érzékien selymes, mélyvörös színű, teljes, zamatos és gyümölcsös. Ízvilága bársonyos és egy kicsit fűszeres. Illata erdei gyümölcsös. Az olasz konyha paradicsomos ízesítésű ételeinek kiváló kísérője. Szoba hőmérsékleten fogyasszuk, egy órával fogyasztás előtt bontsuk fel.

Negroamaro:
Szó szerint azt jelenti, hogy fekete (negro) és keserű (amaro). Annak ellenére, hogy vörösbor, illata különösen aromás is lehet. Színe egészen sötét, savai élénkek, a korty végén pedig néha-néha „gyógyszeres” kesernyésség jelenik meg.

Akik már ismerték a pugliai borokat és akiket esetleg felcsigáztam, azoknak ajánlok egy nagyon jó kis programot májusra. A Borturizmus országos mozgalom (Movimento Turismo Vino) 2012 Május 27.-ére szervezi a Cantine Aperte programot, mely Olaszország legfontosabb borvidékeire így Pugliára is várja az érdeklődőket. Nyitva állnak majd a nagyközönség számára a legfontosabb borpincék ajtajai. Beavatnak minket a gyártás titkaiba, lehet majd kóstolni, idegenvezetővel sétálni a szőlőföldeken. Ezzel az eseménnyel próbálják a borkultúrát közelebb hozni az emberekhez. Ami még nagyon kecsegtető, hogy az enogasztronómiai bemutatókon a helyi tradicionális ételeket is végig lehet majd kóstolni, párosítva őket egy jó borral.
Részletes program a Pugliai programokról nemsokára, amint felteszik az olasz honlapra. Addig is ha tervezitek az idelátogatást ajánlom, hogy minél előbb vegyétek meg a repjegyeket, amíg még olcsók!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése