2011. szeptember 22., csütörtök

Életem legjobb fagyija Alberobello-ban

Mint azt észrevehettétek, egy pár napja nem nagyon frissítem az oldalt. Még nem untam meg a blog szerkesztést, nem erről van szó. Most majdnem két hétig egy nagyon kedves magyar párral töltöm napjaimat, akik beneveztek a szeptemberi időpontra.
Tegnap voltunk Alberobelloban ( a híres trullók városában), ahol megtalálhatjátok Puglia szerintem legjobb kézműves fagyizóját is. Csak hogy érzékeltessem mégjobban, ma Polignano a mare-t néztük meg, de hazafelé muszáj volt Alberobello felé kerülnünk (plussz fél óra kocsival), mert ezzel a fagyival nem lehet betelni. Sőt az első alkalom után rögtön jött egy repeta. :)
Tudni kell, hogy a cukrász mesternő Maria Caterina Di Pietro maga megy el egy közeli faluba megvenni a gyümölcsöket a fagyihoz. Nem azért mert Alberobello városában nem lehet kapni, csak mert tudja, hogy ott a legfinomabb. A helyben nem érő gyümölcsöket, például erdei gyümölcsöket, pedig Trentino-ból, északról szállíttatja.
Már többször volt szerencsém betérni a fagyizóba és saját szememmel is láttam, hogy mindíg idény gyümölcsökből készülnek a különböző ízek, mint például: füge, datolya, mandula, pisztácia, fenyőmag, barack, eper, sárgadinnye, citrom. (ezek csak a legfinomabbak, van még sok-sok féle)
Az őszi-téli idényízek pedig a sült gesztenye, naspolya, mandarin, narancs, szőlő lesznek.
A fagyik nincsenek túldúsítva tejszínnel és agyonédesítve cukorral, így a fent említett gyümölcsök ízét egy az egyben visszaadják. Persze amíg nem kóstoljátok meg nehéz elképzelni, az ember egy sima fagyira gondol ilyenkor, ami egy kicsit jobb mint az átlag, de ez tényleg más.
Az esetleg nem annyira édesszájú, fagyit nem kedvelő urakra is gondoltak, ők sör vagy bor szorbetek közül választhatnak. :)
A laktózérzékenyeket szója vagy rízs tejjel készült, a diabéteszeseket cukormentes fagyi várja.  A lisztérzékenyeknek pedig külön készítettek tölcsért.
Tehát megint egy ok, hogy elgyertek ide!

Íme a fagyizó-cukrászda honlapja, sajnos az ízeket nem tudom csatolni. http://www.artefredda.com :)

2 megjegyzés:

  1. Ha legközelebb arra járok, nem hagyom ki! fagyifüggő vagyok!!! :D
    Jó tanfolyamozást! :)

    VálaszTörlés
  2. Én nem vagyok fagyifüggő, de ezt ki kell próbálni. :))

    VálaszTörlés