2011. augusztus 26., péntek

Matera

Matera városa Basilicata régió egyik legszebb és legérdekesebb városa. Grottagliétől csak másfél órára van, mindenképp érdemes beválogatni a választható programok közé.
A város nevezetessége a Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek komplexuma, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. A komplexumot a történelmi központ (olasz nevén Cività) valamint a Sasso Caveoso és a Sasso Barisano alkotja. A már az őskorban lakott barlanglabirintusokban még a 20. század 50-es éveiben is éltek emberek áram és víz nélkül, rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Lakosainak a város modern városnegyedeibe való áttelepítése után a barlangváros állapota leromlott, mígnem a 80-as években az olasz kormány programot indított megmentésére.






4 megjegyzés:

  1. én is el szeretnèk jutni Materaba, mivel itt rendeztèk a Passiò nevu filmet is, ès a hangulata magàbavaràzsol. :):)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kommentelő! Annyi magával ragadó hely van Olaszországnak ezen a részén, próbálok még hasonló szépségeket gyűjteni a blogba. :)
    Egy tanács mindenkinek aki nem feltétlen akarja a nyári tengeri fürdőzést is bevenni a programba, érdemes kihasználni az őszt vagy a tavaszt, amikor már nincs elviselhetetlen kánikula! Kellemes 20 fok vár majd Rátok!

    VálaszTörlés
  3. Szia Mary,
    Én ugyan Firenzében élek, de már hosszú évek óta a nyaraimat és a karácsonyt Puglia északi részén, Garganon töltöm. Gyakorlatilag ismerem, mint a tenyerem.
    A legfontosabb nevezetesség Monte Sant Angelo, San Giovanni Rotondo (Padre Pio) és Vieste.

    Nagyon szívesen segítek részletes információval és fényképpel, ha gondolod.

    VálaszTörlés
  4. Szia BB,

    Nagyon köszönöm a segítséged! Viestét már nekem is volt szerencsém látni. Gyönyörű hely!!!Az egyetlen nehézség, hogy a szállástól Grottagliétől nagyon messze van. Kb 3-4 óra, így ez egy napba nem nagyon fér bele. Körülbelül Nápollyal van egy vonalban csak az Adriai parton, így max. azoknak tudom ajánlani, akik kocsival jönnek és több helyen is letáboroznak. :)

    VálaszTörlés