2011. augusztus 5., péntek

Tenger gyümölcsei, tengeri halak

Pugliaban mindenképp érdemes megkóstolni a tengeri különlegességeket. Tarantoban található például a világ egyik legnagyobb feketekagyló tenyészete, ezt mindenképp ajánlani tudom (olaszul cozze). Megannyi módon szokták elkészíteni, így ittlétünk alatt biztosan nem fogunk ráunni. Az én egyik kedvencem a Cozze gratinate. Az előre kinyitott feketekagylókat, megszórják fokhagymás, petrezselymes, parmezános prézlivel, majd sütőben pár perc alatt megsütik. 

Egy kis segítség az étlap megfejtéséhez :) :

vongole - közepes nagyságú barna kagyló (tésztás kajákban isteni)
polipo - ezt vagy előételben salátaként, vagy főételben grillezve tálalják
seppia - tintahal (picit hasonlít a poliphoz)
gamberoni, gamberetti - hosszúkás rózsaszín rák, az előbbi nagyobb, mint az utobbi 
orata - tengeri hal
spigola - tengeri hal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése